Tehnike meditacije

Updated

Predstavljamo vam nekoliko jednostavnih vježbi koncentracije i meditacije za samostalno izvođenje kod kuće.

1. Ruža srca

Pokušajte zamisliti cvijet u svome srcu. Recimo da su vam najdraže ruže. Zamislite da se ruža još nije sasvim rascvala, još je pupoljak. Nakon što ste dvije, tri minute meditirali, molim vas pokušajte zamisliti da se cvijet rastvara laticu ppink rose wallpapers (4)o laticu. Gledajte i osjećajte kako cvijet, laticu po laticu, cvate u vašemu srcu. Zatim nakon pet minuta pokušajte osjetiti da tu uopće nema srca, tu u vama je samo cvijet koje se zove “srce”. Cvijet je postao vaše srce, ili je vaše srce postalo cvijet.

Nakon sedam, osam minuta molim vas osjetite kako je to srce – cvijet prekrilo cijelo vaše tijelo. Vaše tijelo više nije ovdje, od glave do pete možete osjetiti miris ruže. Ako pogledate svoja stopala, odmah ćete osjetiti miris ruže. Ako pogledate svoje koljeno, osjetit ćete miris ruže. Ako pogledate svoju ruku, osjetit ćete miris ruže.

Posvuda su ljepota, miris i čistoća ruže proželi cijelo vaše tijelo. Kad od glave do pete osjetite da ste postali tek čista ljepota, miris, čistoća i slast koje ruža daje, bit ćete spremni stati pred Stopala svojeg Voljenog Svevišnjeg.


2. Rijeka svjesnosti

Dok meditirate, nastojte zamisliti tri stvari: čistoću u cijelom svom biću, poniznost u cijelom svom biću i zahvalnost u svakome dijelu svog tijela, u svakoj njegovoj stanici. Dok udišete i dok izdišete, osjetite da kroz vas bez prisile, bez napora protječe rijeka božanske svjesnosti. Osjetite da ta rijeka božanske svjesnosti utječe u vas i iz vas uz neprestano jedinstvo s Izvorom, Svevišnjim.


3. Ponudite sve Bogu

273360-alexfas01Dok udišete, osjetite kako udišete Božje besmrtne osobine, a kad izdišete, osjetite kako nudite Bogu svoje neznanje. Upravo u ovom času mi mislimo da je neznanje naša svojina. Premda kažemo da je neznanje vrlo loše, ne želimo ga se odreći. Ali moramo znati da neznanje nije naše stvarno vlasništvo, ono što nama zaista pripada to su mir, svjetlost i blaženstvo. Za vrijeme meditacije ponudite Bogu svoja lažna posjedovanja, a od Boga primite ono što vam stvarno pripada. Zatražite od Boga da uzme ono što vi imate i što vi jeste te da vam dade ono što On ima i što On jest. Ono što vi imate jest težnja, unutarnji vapaj da postanete božanski. Ono što vi jeste jest neznanje. Tražite od Boga da uzme i vašu težnju i vaše neznanje te da vam da ono što On ima i što jest: Beskonačnost, Vječnost, Besmrtnost.


4.  Zlatno biće

Pokušajte osjetiti da se nalazite u Božjem Srcu, srcu Unutarnjeg Pilota. Iako niste vidjeli Svevišnjega, samo zamislite ljudsko biće koje je svo od zlata. Zamislite da je On točno pred vama, a da ste vi u Njegovu Srcu, ili na Njegovu krilu, ili uz Njegova Stopala. Nemojte misliti kako vam je osamnaest, četrdeset ili šezdeset godina. Mislite da imate samo mjesec dana i da se nalazite u samom Srcu Svevišnjega ili u Njegovu krilu.


5. Nebesko prostranstvo

Držite oči poluotvorene i zanice-view-waterscape-sunrise-skymišljajte golemo nebo. U početku pokušajte osjetiti da je nebo ispred vas, poslije nastojte zamisliti da ste vi tako prostrani kao što je nebo, ili da ste samo to nebo.

Nakon nekoliko minuta, molim vas, zatvorite oči i pokušajte vidjeti i osjetiti nebo u svom srcu. Molim vas, osjetite kako ste vi univerzalno srce i da je u vama ono nebo na koje ste meditirali i s kojim ste se poistovjetili. Duhovno je srce beskonačno prostranije negoli je to nebo, tako da u svojoj nutrini možete lako udomiti nebo.


6. Vođena meditacija

Snimka vođene meditacije s vježbama, na engleskom jeziku. Ove vježbe su korisne za one koji upravo počinju učiti kako meditirati.

U meditaciji nije potrebno vježbati mnogo različitih tehnika, no u početku je dobro isprobati više različitih vježbi kako bi ustanovili koje vam najviše pomažu u stišavanju uma. Meditacija je vođena od Bhuvaha sa Novog Zelanda.