Kako početi meditirati?

Updated

S duhovne točke gledišta, svaki tragaoc je početnik. Početnik je onaj koji ima unutarnji poticaj da izraste u nešto božanskije, uvijek više prosvjetljujuće i više ispunjavajuće. Onog trenutka kada poželite ostvarivati stalan i kontinuirani napredak, onog trenutka kada želite nadmašiti sebe i ući u vječno nadilazeće Onostrano, u tom trenutku postajete vječiti početnik.

Ako ste apsolutni početnik, tada možete početi čitanjem nekoliko duhovnih knjiga ili spisa. Oni će vam dati nwhite_water_lily_197365adahnuće. Čitajte knjige duhovnih Učitelja u koje imate implicitnu vjeru.

Ima Učitelja koji su ostvarili najvišu svijest i ako čitate njihove knjige, neminovno ćete dobiti inspiraciju. Bolje je ne čitati knjige koje su napisali profesori ili učenjaci, ili duhovni aspiranti koji su još na putu i nisu još stekli prosvjetljenje. Samo oni koji su spoznali Istinu imat će kapacitet da ponude Istinu. Inače, to je kao da slijep vodi slijepe.

Također je dobra ideja povezati se s ljudima koji već meditiraju neko vrijeme. Ti ljudi vas  možda neće moći poučavati, ali moći će vas nadahnuti. Čak i ako samo sjedite pored njih dok meditiraju, vaše unutarnje biće će nesvjesno izvući nešto meditativne moći od njih. Vi ništa ne kradete; vaše unutarnje biće samo prima njihovu pomoć bez vašeg izvanjskog znanja.

  • Počinjanje meditacije

Na početku, ne biste trebali niti misliti o meditaciji. Pokušajte samo odvojiti određeni dio dana kada ćete pokušati biti mirni i tihi, te osjećajte kako tih pet minuta pripada vašem unutarnjem biću i nikome drugome. Regularnost je od vrhunske važnosti. Ono što trebate je redovita praksa u redovito vrijeme.

Svakoga dana postoji samo jedna stvar koju imaš za naučiti: kako biti iskreno sretan.

Sri Chinmoy
zvadak iz Meditacija: Ispunjenje čovjeka u zadovoljenju Boga