Glazba i meditacija

Updated

Značenje glazbe

Izvanjska glazba
Dolazi od vanjskog instrumenta.
Unutarnja glazba dolazi od srca.
Ime ove unutarnje glazbe
Je jedinstvo. 

Glazba je unutarnji, ili univerzalni Božji jezik. U unutarnjem svijetu, odmah do meditacije je glazba, dah glazbe. Meditacija je tišina, energizirajuća i ispunjavajuća. Tišina je elokventni izraz neizrecivog.  Aldous Huxley je rekao, “Nakon tišine, iduće što najbliže izražava neizrecivo je glazba.” Tišina je izvor svega. Ona je izvor glazbe i glazba sama. Tišina je najdublja, najviše ispunjavajuća glazba Svevišnjeg.

Tišina je poput vode koja se slijeva do jednog mjesta i postaje rijeka, ili drugog mjesta gdje postaje potok, ili u more gdje se potpuno ekspandira. Tišina je gnijezdo, a glazba je ptica. Ptica napušta gnijezdo rano ujutro i vraća se u njega navečer. Slično tome, u duhovnom svijetu, božanska glazba dolazi iz najdublje duše tišine.

  • Sri Chinmoy svira esraj

Duševna glazba odmah budi i nadahnjuje naše srce, budući da utjelovljuje Apsolutnog Svevišnjeg. Duševna glazba je Svjetlost koja se želi izraziti na božanski način. Čak i dok tama želi ispoljiti svoju prevlast nad zemljom, Svjetlost također želi ispoljiti svoju Stvarnost i Božanstvenost na poseban način. Svjetlost je duša svega. Svjetlost je duša glazbe, Svjetlost je duša ljubavi i Svjetlost je duša umjetnosti.

Kada se Svjetlost božanski manifestira u formi glazbe, to je glazba duše. Glazba znači ekspanziju  i jedinstvo. Sebstvo se proširuje kroz glazbu. Sebstvo koje se proširuje nije individualno ja, nego neograničeno Sebstvo.

Glazba je ekspanzija neograničene Stvarnosti. Možemo koristiti glazbu kao pomoć u svom duhovnom životu ako znamo da su glazba i duhovni život poput braće blizanaca; ne možemo ih razdvojiti. Kako možemo razdvojiti dva prsta, dva oka? Oni stoje jedno uz drugo. Ako jedno oko ne funkcionira dobro, tada osjećamo kako naš vid nije dobar. Slično tome, glazba i duhovni život moraju ići zajedno; jedno nadopunjuje drugo.

  • meditacija i izvedba na flauti

Glazba pomaže duhovnom tragaocu  da uroni duboko u sebe i stekne najviše zadovoljstvo od života, istine, stvarnosti. Duhovni život, zauzvrat, pomaže glazbi da ponudi svoj kapacitet i snagu, koja je svjetlost duše, cijelom svijetu. Kada slušamo duševnu glazbu, ili kada sami izvodimo duševnu glazbu, naše unutarnje postojanje se odmah uspinje visoko, više, najviše. Uspinje se i ulazi u nešto onostrano. To Onostrano nam neprestano nastoji pomoći, uobličiti i oblikovati nas u naš istinski transcedentalni lik, našu istinsku božanstvenost.

Kada čujemo duševnu glazbu, ili kada izvodimo komad duševne glazbe, osjećamo vrstu unutarnjeg ushićenja u cijelom svom biću, od glave do pete. Rijeka protječe kroza nas, rijeka svijesti, a ta svijest je cijelo vrijeme prosvjetljena. Iduća do duboke molitve, ili meditacije, glazba ima vrhunsku važnost. Meditacija je poput izravnog puta, ili prečice do cilja.

Glazba je cesta koja je potpuno čista: može biti nešto duža, ali je sasvim čista od prepreka. Ako možemo izvoditi duševnu glazbu, ili slušati je, moć naše meditacije se povećava. Duševna glazba doprinosi našoj težnji.

  • koncert u crkvi Riverside u New Yorku

Slično tome, ako tragaoc želi biti glazbenik, čak i ako nema glazbenih temelja, moći će biti dobar glazbenik, budući da molitva i meditacija sadrže sve sposobnosti. Možda nikada niste studirali glazbu, ali ako se duševno molite i meditirate, tada unutar vaše molitve, unutar vaše meditacije, Milošću Svevišnjeg, nazire se moć glazbe. Tada možete iskoristiti ovu moć na svoj vlastiti način.

Svaki put kada se izvodi duševna glazba, dobijamo nadahnuće i ushićenje.sri-chinmoy-playing-esraj U treptaju oka, glazba može uzdići našu svijest. Ali ako se također molimo i meditiramo, tada smo bez sumnje više prosvjetljeni i ispunjeni nego ljubitelj glazbe koji ne vodi svjesno duhovni život. Svaki duhovni glazbenik svjesno širi Božju Svjetlost na zemlji. Bog je kozmički Glazbenik, vječni Glazbenik, a mi smo Njegovi instrumenti. Svevišnji je taj koji izrađuje valjani instrument. Tada, On je taj koji čini da glazbenik valjano svira i On je taj koji čini glazbenika.

Duševna i duhovna glazba nam zaista pomaže; ona hrani naš unutarnji život. Glazba ima silnu moć. Vatrom se možemo opeći, ili možemo kuhati i napraviti mnoge druge dobre stvari. Isto je sa glazbom.

Božanska glazba odmah uzdiže našu svijest, dok nebožanska glazba odmah spušta našu svijest i pokušava uništiti naš iskreni unutarnji vapaj za boljim duhovnim životom. Takva glazba će odmah utjecati na duhovnu osobu. Stoga glazba može promijeniti našu svijest, ako je to glazba koja dolazi iz srca i ulazi u srce. Glazba koja dotiče same dubine našeg srca može uzdići našu svijest.

Mantre

Pročišćujem svoje tijelo ponavljanjem Božjeg imena.
Pročišćujem svoj vital služeći Bogu.
Pročišćujem svoj um ispražnjujući ga za Boga.
Pročišćujem svoje srce meditirajući na Božju Ljubav Samilosti.

Mantra je zaziv. Ona može biti slog, riječ, nekoliko riječi, ili rečenica. Kada ponovite mantru mnogo puta, to se zove japa. Mantra predstavlja određeni aspekt Boga te svaka mantra ima posebno značenje i unutarnju moć. Ako ne možete ući u svoju najvišu meditaciju jer vam je um nemiran, to je prilika da iskoristite mantru. Možete ponavljati “Supreme”, “Aum”, ili “Bog” kroz nekoliko minuta.

  • mantra Aum uz zvuk flaute i oceana

Također, ako ste napadnuti na emotivnom, vitalnom nivou i pogrešne misli ili vibracije ulaze u vas, možete ponavljati Aum ili ime Svevišnjeg. U ovom slučaju, pokušajte raditi to što je brže moguće. Kada pokušavate očistiti svoj um od nečistoća, trebate ponavljati mantru kao da trčite da bi sustigli vlak u pokretu. Tokom redovite jape, ipak, izrecite mantru na normalan, ali duševan način. Ali nemojte je previše odužavati; inače nećete imati vremena ponoviti je petsto ili šesto puta, koliko može biti potrebno.

  • Poslušajte besmrtne vedske mantre drevne Indije u izvedbi Sri Chinmoya – Gayatri mantra

Meditacija na glazbu

Pitanje: Koji je najbolji način da postanemo jedno s duševnom glazbom?

Sri Chinmoy: Najbolji način da postanete jedno s duševnom glazbom je da imate čvrsto unutarnje uvjerenje, dok slušate glazbu, da prilikom udaha vaš dah odmah ulazi u vašu dušu. A s udahom osjećajte da Univerzalna Svijest, božanska Stvarnost, božanska Istina također ulaze. Tada, prilikom izdaha, pokušajte osjećati kako izdišete sve neznanje koje prekriva vašu dušu. Osjećajte kako su velovi neznanja podignuti i odbačeni. Ako možete ovo svjesno zamisliti i osjećati, to je najbolji način da postanete jedno s duševnom glazbom.

  • dopustite svom umu iskustvo duševnog mira uz izvedbu Sri Chinmoya na esraju, flauti i harmonijumu
  • izvadak teksta iz: Meditacija: Ispunjenje čovjeka u zadovoljenju Boga, Sri Chinmoy