Sri Chinmoy

cover_bwSri Chinmoy je potpuno ostvareni duhovni učitelj, rođen 1931. godine u Bengalu, Indiji. Još kao dijete imao je mnoga duboka mistična iskustva, te je u dobi od 12 godina ušao u ašram (duhovnu zajednicu) Sri Aurobinda u Pondicherryu.

Tamo je proveo idućih 20 godina u intenzivnoj meditaciji i molitvi, usavršavajući svoju unutarnju viziju te dostižući rijetko stanje sjedinjenosti s Bogom, koje razne tradicije zovu Prosvjetljenje, ili spoznaja Boga.

Sri Chinmoy bi bio zadovoljan da provede ostatak svog života u transu samadhija, održavajući samo najosnovnije veze s fizičkim svijetom, ali unutarnja zapovijed, da napusti Indiju i ponudi svoju realizaciju težećem čovječanstvu, dovela ga je u Sjedinjene Američke Države, 1964. godine.

Iz sjedišta u New Yorku, uspostavio je centre za meditaciju širom SAD-a, Kanade, Europe, Središnje i Južne Amerike, Azije, Australije i Novog Zelanda. Njegovi centri su posvećeni pružanju besplatnih tečajeva meditacije težećim tragaocima.

Meditacija u sjedištu UN-a
Meditacija u sjedištu UN-a

Tokom svog vremena na zapadu, Sri Chinmoy se posvetio promicanju globalne harmonije i osobnog samonadilaženja. Osim meditiranja  po nekoliko sati dnevno i vođenja svojih brojnih centara za meditaciju, tokom četrdeset godina je dvaput tjedno održavao meditacije za diplomate i osoblje Ujedinjenih naroda u New Yorku. Također je održavao predavanja pri UN-u i bio često pozivan da govori na sveučilištima širom svijeta.

Sri Chinmoy je poučavao da meditacija ne samo da donosi unutarnji mir, nego također potiče umjetničko izražavanje. Njegov život je zaista bio svjedočanstvo filozofije samonadilaženja.

Istaknuti pisac, objavio je više od 1500 knjiga duhovne poezije, aforizama, eseja, kratkih priča i predavanja. Također je izradio bezbrojna likovna djela koja su bila izložena u različitim galerijama i muzejima širom SAD-a i dalje. 

Ostvareni glazbenik, komponirao je više od 13 tisuća pjesama i održao stotine koncerata u Sjevernoj Americi, Europi, Aziji i Južnoj Americi. 

sri_chinmoy_running
Sri Chinmoy trenira u Queensu, New York

Od svojih ranih dana u ašramu, Sri Chinmoy je pokazao izvrsnost u sportskim disciplinama. Smatrao je sport sredstvom samonadilaženja, posebice trčanje dugih utrka poput maratona i ultramaratona, kojih je otrčao više od 40. U kasnijem dijelu života, započeo je s dizanjem utega, želeći pokazati kako su godine samo u umu, ali ne i u srcu.

Sri Chinmoy je nastojao sjediniti duhovnost Istoka s dinamizmom Zapada i pokazati svojim osobnim primjerom kako se duhovnost može uključiti u svaki apekt vanjskog života. Tako je, tokom godina, održao više od 700 besplatnih koncerata za mir, osnivač je najveće svjetske štafetne trke, Peace run, posvećene svjetskom miru te osnivač humanitarne organizacije Suze i osmijesi srca jedinstva, koja je povezala srca i živote ljudi u više od 150 zemalja svijeta.

Sri Chinmoy je napustio tijelo 11. listopada 2007. godine u New Yorku, u 76. godini. Njegov rad, predana težnja za osobnim i svjetskim unapređenjem, nastavlja se kroz međunarodni Sri Chinmoy Centar.

Više informacija možete dobiti na: